Donderdag, 19 januari 2012

In afwachting van de sneeuwbuien hier een nieuwe video uit onze tuin…

En ja, gisterenavond was het superglad bij ons, dankzij een gevroren ondergrond waarop dan de regen viel…

Ook vanochtend kan het plaatselijk nog glad zijn.

Geplaatst in Winter 2011-2012.

2 reacties

 1. Mooi filmpje ! Voor zover mijn ornithologische kennis strekt zijn dit gewone huismussen, die vroeger overal te lande in overvloed te zien waren. Kan iemand mij zeggen hoe het komt dat deze bijna verdwenen zijn (althans in mijn tuin zie ik ze nooit meer) ?

  • Ja, dit zijn inderdaad gewone huismussen, de lichtbruine zijn de vrouwtjes, de donkere zijn mannetjes. Wij hebben er een dertigtal in onze tuin en in die van de buren zitten…

   Ik vond het volgende met een zoektocht via Google:

   Bedreigingen

   Waarom gaat het slecht met een zo gewone vogel als de huismus? De belangrijkste redenen van achteruitgang zijn het steeds verder dichtbouwen van de stedelijke omgeving en het ontbreken van geschikte nestplaatsen.

   Dichtbouwen stedelijke omgeving

   Vrijwel alle steden zoeken ruimte voor kantoorgebouwen en woningen. In eerste instantie proberen gemeentebesturen open ruimtes binnen de stad te bebouwen, omdat buiten de stad vaak natuurgebieden liggen waar niet zomaar gebouwd mag worden. Met het bebouwen van open plekken in de stad verdwijnen ook de heggen en struiken waar huismussen voedsel zoeken en bescherming vinden tegen katten en andere roofdieren.

   Daarnaast verdwijnt er veel groen in en om tuinen in woonwijken. Een toenemende groep mensen vervangt heggen door schuttingen, en gras en borders door tegels. Schuttingen geven geen beschutting en tegels geen voedsel.
   Als er minder planten zijn, zijn er ook minder insecten en daarmee verdwijnt de hoofdmoot van het voedsel waar de huismus van afhankelijk is: zaden en insecten. Zo wordt het leefgebied van de huismus, steeds verder ingeperkt. Het gevolg is dat een vogel die eeuwenlang onder de mensen heeft geleefd uit het straatbeeld dreigt te verdwijnen.

   Behalve voedselgebrek is er ook structurele woningnood onder de huismussen.

   Ontbreken van geschikte nestplaatsen

   Huismussen hebben steeds meer moeite om geschikte nestplaatsen te vinden. De vogels broeden bij voorkeur onder dakpannen. Daar zitten ze hoog, droog en warm. Onder dakpannen kunnen ze genieten van de warmte van het huis en ze zijn er goed beschermd tegen katten. Bovendien kunnen ze vanuit hun hoge positie kijken waar er op de grond voedsel te halen is.

   De ouderwetse holle dakpan is echter steeds meer aan het verdwijnen. Huizenbouwers leggen sinds enkele jaren pannen met een gesloten uiteinde op het dak. Deze pan houdt de warmte beter vast en voorkomt dat water uit de dakgoot kan doorlekken naar het dak. Veel dakgoten in nieuwbouwwijken zijn bovendien te smal als doorgang naar ruimtes onder de dakpannen, zelfs voor een slank musje.

   Wie de huismus wil helpen kan speciale mussenpannen op het dak leggen. Deze pannen zijn open en bieden een perfecte nestgelegenheid voor de huismus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.