Onze elektrische bestelwagen, Renault Kangoo Maxi Z.E.

Sinds kort heeft onze firma euregio.net een elektrische bestelwagen van Renault, de Kangoo Maxi Z.E. aangeschaft.

De batterij van deze auto koop je niet, die wordt geleased voor de maandelijkse prijs van ongeveer één volle tankbeurt, en als de kwaliteit van de batterij onder 75% zou vallen, wordt die verwisseld.
Bovendien is er aan het batterij leasecontract een “ophaalservice” verbonden mocht je zonder stroom te komen vallen, dan komt Renault je oppikken en brengt de wagen naar het dichtsbijgelegen oplaadpunt.

Deze auto heeft geen benzinemotor, maar rijdt uitsluitend op stroom. Een oplaadbeurt voor 100 km gebruikt ongeveer 18 Kw en dat zijn overdag dan 3.60 € per 100 km (op nachtstroom is dat zelfs maar 2.80 €)

Voor de relatief korte afstanden die wij in de Oostkantons afleggen, is de autonomie van 130-160 km per laadbeurt meer dan voldoende, want we kunnen vanuit Wirtzfeld gemakkelijk naar Malmedy, Verviers, Eupen, Monschau, Schleiden, Prüm, St.Vith of naar Burg Reuland en over de Luxemburgse grens en terug rijden voordat de wagen aan een stopkontakt moet worden aangesloten.

Onderweg volstaat een normaal stopkontakt dankzij een speciale kabel, die in de wagen wordt meegevoerd, en er komen steeds meer (snellere) laadpalen overal in Europa die uitgerust zijn met een speciale stekker, de J1772.

Er zijn al een heel pak Apps op je iPhone met kaarten waar de dichtsbijzjnde laappalen staan. Van sommige sustemen kun je ook aflezen of ze momenteel vrij zijn. Plugsurfing, ChargeMap, Oplaadpunten en CarStations zijn de belangrijkste apps, terwijl Renault natuurlijk ook nog een eigen app voor de auto heeft: Z.E. Services.

Ondertussen werd door ThePluginCompany een dergelijke laadpaal met J1772 stekker en Mode3 communicatieprotocol in onze oprit geïnstalleerd:

Voordeel van zulke laadpalen is, dat je niet elke keer de kabel uit de wagen moet pakken en aansluiten, maar direkt de kabel van de laadpaal kunt benutten. De communicatie tusen laadpaal en auto is beveiligd zodat de laadpaal van de auto het sein krijgt dat hij kan beginnen te opladen, en dan pas effektief stroom op de kabel zet. En zolang de stekker in de auto steekt, kan de auto zelf niet gestart worden, om te vermijden dat je wegrijdt en vergeet de kabel uit te trekken.

Zodoende kunnen niet alleen wijzelf, maar ook eventuele gasten van ons Wirtzfeld Valley vakantiehuisje hun elektrische auto ter plaatse opladen.

Geplaatst in Elektrische Auto, Renault Kangoo Maxi Z.E., Zomer 2012.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.