Verspreiden van weerkundige informatie

Verspreiden van weerkundige informatie

Home
Hoger


Meteorologen bieden hun weersverwachtingen op verscheidene manieren aan. Vereenvoudigde weerberichten komen via de media bij het grote publiek. Deze berichten geven algemene informatie, zoals de verwachting voor het land en de omringende gebieden, vaak vergezeld van een meer gedetailleerde analyse van ontwikkelingen op lokale schaal. Sommige beroepen en bedrijfstakken hebben informatie nodig over bepaalde aspecten van het weer en ook hierin wordt meestal door de weerkundige diensten voorzien.

In de media.
In kranten en op de radio zijn de weerberichten gewoonlijk beperkt tot de meest wezenlijke gegevens, hoewel de meeste kranten ook een weerpraatje geven en soms ook een recente satellietopname. Op de televisie wordt gewoonlijk niet meer feitelijke informatie gegeven, maar probeert men de verwachting met behulp van bewegende satelliet- en radarbeelden op een voor de kijker aantrekkelijker manier te presenteren. In Nederland ging in het voorjaar van 1996 zelfs een commercieel 'weerstation' van start, dat de kijkers onafgebroken op de hoogte houdt van het weer.

Speciale diensten.
De via de media komende informatie kan worden aangevuld met informatie uit allerlei andere bronnen, zoals fax, telefoon, teletekst ens sinds kort ook het Internet. Deze diensten leveren soms gedetailleerde weersverwachtingen voor specifieke gebieden, zoals skigebieden of vaarwateren, en voor bepaalde groepen of bedrijfstakken, zoals bergbeklimmers, warenhuizen (mensen gaan namelijk bij slecht weer liever niet winkelen) en energiebedrijven (bij slecht weer wordt er meer elektriciteit en gas verbruikt).
In de V.S. biedt de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) continu en rechtstreeks informatie over het weer via de ongeveer 350 nationale weerkundige diensten. Deze informatie wordt iedere 3 uur bijgewerkt.
Mensen die niet direct aan weerkaarten kunnen komen, zoals zeelieden, kunnen via de radio berichten over het weer opvangen. In vele landen wordt gecomprimeerde informatie in Morsecode via radio of telex verspreid. Details over deze diensten, en de frequenties waarop zij werken, kan worden verkregen bij de weerkundige diensten of bij de Werels Meteorologische Organisatie (WMO).
Weerkundige diensten geven ook gedetailleerde informatie aan luchthavens, die echter zelf ook een meteoroloog in dienst hebben.

Belangrijke waarschuwingen.
Een opvallend kenmerk van de verbeterde weersverwachting is dat de weerkundige diensten steeds vaker op tijd een bepaalde waarschuwing kunnen doen uitgaan. Computermodellen kunnen nu antipiceren op de explosieve ontwikkeling van een zware storm - zoals de Great East Coast Blizzard van maart 1993 - lang voordat er op de weerkaarten iets bijzonders is te zien, en kunnen eveneens met steeds grotere nauwkeurigheid het traject van een orkaan voorspellen. Sommige zware stormen of tornado's blijven moeilijk te voorspellen, omdat zij vaak niet door de computermodellen worden opgemerkt.

Gebruik van de weersverwachting.
Naarmate je meer over het weer te weten komt, kan je sommige uitspraken die weervoorspellers doen zelf beoordelen en enige vaardigheid krijgen in het interpreteren van de meteorologische gegevens. Je kan dan met je kennis van uw eigen omgeving het beeld verder invullen, wat handig kan zijn bij het organiseren van activiteiten buitenshuis, van het aansteken van een barbecue tot het maken van een lange fietstocht.
Als er noodweer dreigt, is het belangrijk om te blijven luisteren naar de weerberichten. Als je de informatie die wordt bekendgemaakt combineert met wat je zelf ervaart, kan je op een doeltreffende manier op waarschuwingen reageren.
Maar hoeveel vertrouwen je ook krijgt in je eigen ervaringen, sla de waarschuwingen voor gevaarlijke weersituaties die door de officiŽle instanties worden gegeven nooit in de wind. Want soms slaat het noodweer sneller toe dan men verwacht.

Naar het begin van deze pagina.