Sneeuw Geschiedenis

Winter in de Oostkantons, met of zonder sneeuw, altijd een belevenis

Winter met sneeuw

Reeds ongeduldig wachten de uitbaters van de Oostbelgische skicentra op het “witte goud”. Ook de wintersportfans hunkeren naar de witte pracht, zodat ze zich op de pistes van de Ardennen kunnen opwarmen, vooraleer ze zich op skivakantie in de bergen begeven. Naast het langlaufen, dat sinds de jaren ’70 aan populariteit gewonnen heeft, biedt deze streek een uitstekende infrastructuur: 26 langlaufcentra en 40 skiverhuurplaatsen met meer dan 12.500 paar ski’s. Alle skipistes hebben dezelfde bewegwijzering. Op verschillende plaatsen zijn er ook skileraars aanwezig voor schoolgroepen. Overal zijn er voldoende parkeermogelijkheden, cafetaria’s en sanitaire voorzieningen voorhanden. Om de skisport en de natuurbescherming onder een hoed te brengen – vooral in de Hoge Venen, waar de mogelijkheid bestaat dat duizenden skiers het natuurreservaat schade kunnen toebrengen – werden bijzondere regels ingevoerd. Bovendien is de toegang tot de pistes dan mogelijk, wanneer men een officieel vignet, waarvan de prijs 2 euro bedraagt, kan voorleggen. Er werd een informatiesysteem opgericht, dat inlichtingen verstrekt betreffende de sneeuwhoogten en openingstijden van de skipistes: sneeuwtelefoon, informatie via internet, enz. Nieuw dit jaar is het wandelen met sneeuwschoenen in Baugnez bij Malmedy en zoals in het verleden in het Ourdal, in Manderfeld. Er staat eveneens een kunstmatige schaatsbaan in Malmedy ter beschikking van de gasten.

Korte geschiedenis van de wintersport in Oost-België:

Op een periode van 20 jaar kan men een onderverdeling maken in 3 grote periodes op gebied van besneeuwing:

  • 1981-1988: Alle winters waren regelmatig besneeuwd met skibare periodes van gemiddeld meer dan 40 dagen.
  • 1989-1995: De jaren met gebrek aan sneeuw.
  • 1996-2000: De terugkomst van de ski met skibare periodes van meer als 3 weken, zelfs al worden ze soms onderbroken.
  • 2001-2002: De winter 2001-2002 was een echt winteroffensief zoals men ze sedert 15 jaar niet meer had gekend, met 30 tot 40 cm verse sneeuw. Sinds de eerste sneeuwvlokken, die precies bij het begin van de kersttijd vielen, lag Oost-Belgie een ganse maand lang (van 22.12 tot 12.01 doorlopend) een heerlijk sneeuwgenot beschoren.
  • 2002-2003: Het winterseizoen 2002/2003 begon einde januari en duurde een hele maand zonder onderbreking. Wij bevinden ons momenteel in de 3de cyclus van ca. 7 jaren, die nog niet beeindigd is. Hoop doet leven!

Sinds December 2007 maakt Wirtzfeld Valley deel uit van het netwerk van meetpunten voor het KMI te Ukkel: naast onze diverse webcams en thermometers staat er nu in onze tuin ook een pluviometer om de dagelijkse neerslag te meten.

Indien er door afwezigheid op een of meerdere dagen géén metingen konden worden doorgevoerd, zal op de eerste dag na de afwezigheid het totaal van de tot dan gevallen neerslag genoteerd worden om de totale maand en jaar informatie toch korrekt te houden.

Een link naar een oudere pagina met informatie over de geschiedenis van het dorp Wirtzfeld vind je hier: 400 Jaar Wirtzfeld