Rijp

Rijp

Home
Hoger


In BelgiŽ komt rijp in de winter ook vrij dikwijls voor. Ook de januari '99 hadden we enkele dagen achter mekaar met vorming van rijp.Rijp komt, net als mist, vaak voor bij heldere nachten wanneer de grond door de afwezigheid van wolken in een snel tempo warmte kan uitstralen, waardoor de temperatuur fors daalt. De temperatuur moet tot beneden het vriespunt dalen, wil er rijp gevormd worden.
Echte rijp, die bekend staat als witte rijp, ontstaat wanneer een dunne laag vochtige lucht bij de grond afkoelt tot beneden het vriespunt en er direct ijskristallen worden gevormd zonder dat er eerst condensatie tot dauwdruppels plaatsvindt. Deze kristallen zullen alle koude oppervlakten bedekken, inclusief stenen, grassen, bladeren, bessen en zelfs spinnewebben. De witte rijp is soms zo dik en wit dat hij voor sneeuw wordt aangezien. De ijskristallen die ontstaan door witte rijp, hebben prachtige op edelstenen gelijkende patronen, die zich naar buiten toe vertakken vanaf de randen van bladeren en grasstengels. Deze complexe structuren kunnen we goed zien wanneer zich ijsbloemen op de ruiten vormen. Wanneer condensatie plaatsvindt en dauw wordtDe kristallijne structuren die zich als gevolg van witte rijp op planten en andere oppervlakten vormen, kunnen tot in detail worden bestudeerd wanneer ze op glazen ruiten voorkomen. gevormd vooraleer de luchttemperatuur tot beneden het vriespunt zakt, dan bevriest het water, of de dauw, en worden grote druppels in plaats van delicate ijskristallen gevormd. Deze druppels zijn eerder een vorm van ijs dan van rijp en ontstaan op dezelfde manier als het ijs op plassen, vijvers en meren.

Door rijp kan er ernstige schade veroorzaakt worden aan fruit.Als de temperatuur beneden het vriespunt komt, zal het water in de bladeren en stengels van planten bevriezen. Dit kan beschadiging van plantecellen veroorzaken en tot een donkere verkleuring leiden. Men noemt deze schade ook wel vorstschade. Dit verschijnsel staat in sommige landen bekend als zwarte rijp. Vorstschade komt echter niet noodzakelijk voor samen met rijp. Lucht met een laag dauwpunt kan afkoelen tot 0į Celsius zonder dat het verzadigingspunt wordt bereikt. Dit betekent dat er geen waterdamp wordt vrijgemaakt door de lucht en er geen echte rijp kan worden gevormd.
Zowel witte als zwarte rijp zijn grote vijanden van citrusfruittelers, aangezien knoppen van fruitbomen gemakkelijk beschadigd of vernietigd worden. Om dit te voorkomen kan er olie worden verbrand in vaten waarbij ventilators worden gebruikt om warme lucht rond de bomen te laten circuleren. Ook kunnen fijne watersproeiers worden ingezet. Vloeibaar water heeft immers een hogere temperatuur dan rijp. Sommige fruittelers huren zelfs een helikopter en laten deze de hele nacht over de boomgaard vliegen waardoor de lucht door de bomen blijft circuleren en er een kleine hoeveelheid warmte wordt geleverd door de uitlaatgassen.

Naar het begin van deze pagina.